Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Segítség

Hogyan éli túl a cserepes fenyőfám a karácsonyt? Szeretném, ha az ünnepeket túlélné a konténeres normand fenyőm.

Földlabdás vagy cserepes fenyőt karácsonyfának akkor válasszunk, ha a későbbiekben van helye a kertben, vagy valakinek oda tudjuk ajándékozni. 

Lehetőleg kisebb méretű fenyőket válasszunk (1-1,5 m magasat), az ekkora méretű növények szinte biztosan megmaradnak. A kertészeti centrumok által forgalmazott fenyők mindig frissen kitermeltek, kellően nagy földlabdával rendelkeznek, természetes úton lebomló jutazsákba csomagoltak vagy megfelelő méretű cserépbe beültetettek.

Ha nem konténerben vásároltuk a fát, a földlabdánál kicsivel nagyobb – az alján lyukas - cserépbe ültessük be vásárlás után, jó minőségű, tőzeges virágföldbe. 
A jutazsák akár a földlabdán is maradhat, mert azzal együtt a későbbiekben könnyebb lesz a kertbe kiültetni és úgyis lebomlik. Beültetés után alaposan öntözzük be. 
Karácsony előtt néhány nappal helyezzük a növényt egy hűvös, de fagymentes helyiségbe vagy legalább ajtó elé, terasz fala mellé, védettebb helyre.

A lakótérben keressünk olyan helyet a fának, ami a fűtőtesttől távolabb esik. Legjobb, ha nem teszünk rá világító fényfűzért, vagy csak keveset üzemeltetjük. 
Tűleveleit még a feldíszítés előtt vízzel permetezhetjük.
Cserepes fenyőnket 1 hétnél tovább ne tartsuk a lakásban, néhány naponta locsoljuk, ellenőrizzük a földjét, hogy mindig nedves legyen. 

A fa lebontása után nagyon fontos a fokozatos „kiszoktatás”: 

Tegyük egy 0-5 fokos helyiségbe kb. egy hétre, (az sem baj, ha nem kap elég fényt ez idő alatt), majd az ajtónk elé a szabadba egy hétig, azután akár a kertbe. 

Ha nagyon fagyos a talaj és nem tudjuk elültetni, akkor a tél végéig a cserepet kartonpapírral, vagy zsákkal bugyoláljuk be a fagy elől. 
A növény zöld részét nem kell védeni.

 

Hogyan őrizhetjük meg sokáig vágott karácsonyfánk szépségét?

Vásárlás után fenyőfánkat tegyük be egy vödör vízbe és tartsuk kint a szabadban karácsonyig még akkor is, ha a víz belefagy a vödörbe. 

Amennyiben nem tudjuk az ünnepek előtt vállalni a szabadban tartását, a kertészetekben akkor is időben kiválaszthatjuk és megjelölhetjük a legszebb fát, a szakkereskedések megfelelően gondoskodnak az Ön fenyőfájáról is, hogy karácsonyig ne veszítsen frissességéből. 

A talpba állítás előtt fűrészeljük le a fa aljáról a felesleges csonkot merőlegesen a törzsre, ezzel friss metszlapot is biztosítunk a további vízfelvételt elősegítve.

Miután bevittük a lakásba:

Folyamatosan gondoskodjunk vízutánpótlásról. Lehetőség szerint olyan fenyőtalpat válasszunk, amelybe kényelmesen tudunk vizet tölteni, majd ellenőrizzük ezt minden nap.
Minél távolabb tudjuk a fűtőtesttől elhelyezni és minél hűvösebb helyiségbe sikerül a fát felállítani, annál tartósabb marad. A rajta levő fényfüzéreket nem tanácsoljuk sokat működtetni. 

Fontos megjegyezni: 

A karácsonyfák hazánkban mezőgazdasági termelésből származnak, így a faállítással nem károsítjuk a természetet.

 

Szabadgyökerű gyümölcsfát ültetnék, de nem tudom, hogy mire kell odafigyelnem, mivel most próbálkozom először ilyesmivel. Mit tanácsol?

A szabadgyökerű gyümölcsfák ültetése a kora tavaszi időszakban lombfakadásig illetve az őszi időszakban lombhullástól egészen a fagyok beálltáig ideális. Az őszi időszak kedvezőbb, mert a növényeknek több idejük marad a begyökeresedésre és a téli csapadék is kedvező számukra.

A kertünk adottságait figyelembe is véve gondosan válasszunk fajtát.
Szállításkor a fa gyökérzete legyen becsomagolva – lehetőleg műanyag fóliába -, mert a kiszáradhat növényünk.

Ültetés előtt a vastagabb gyökereket 1-2 centiméterrel vágjuk vissza.
Telepítéskor használjunk szarvasmarha trágyát vagy ültető-tablettát!
A begyökeresedésig rendszeresen locsoljunk, tavaszi ültetés esetén pedig egész nyáron!
Az első 2-4 évben, a koronaalakítás időszakában ne terheljük a fát gyümölcs-neveléssel: az apró terméseket idejében szedjük le.

 

Citromfát vennék otthonra, de nem túl bonyolult tartani?

Néhány szabályt érdemes betartani, de ne gondoljunk komplikát dolgokra! Mivel mediterrán növényről van szó, ezért meleg, napos helyre tegyük. Rendszeresen tápoldatozzuk citrusgyümölcsöknek kifejlesztett tápoldattal.  Átültetésnél javasolt a citrusföld használata. Tavasztól őszig a teraszunkat vagy balkonunkat díszítheti, de a fagyok előtt be kell vinnünk teleltetni egy olyan helységbe, ahol 5-10C° körüli a hőmérséklet és nincs közvetlen napfény. Télen elég havonta egyszer megöntözni. A pince vagy a garázs általában tökéletes megoldás, ha van egy kis ablaka. Ablaktalan helyiségben is teleltethetjük a citrusokat, de ez esetben lehullhat az összes levél. A másik lehetőség télen, ha meleg helyre tesszük a fácskát, ilyenkor a téli időszak alatt is fejlődik a növény.  Ugyanez vonatkozik a narancsra és kumquatra (koktélnarancs) is.

 

Kaptam egy leandert ajándékba. Hogyan gondozzam, hogy mindig ilyen szép maradjon?

A növényünket napos, meleg helyre tegyük, a tűző napot kifejezetten kedveli. Mivel dézsás és vízigényes növény, ezért öntözését naponta javasoljuk. A pangó vizet azonban nem szereti. A virágzás ideje alatt heti rendszerességgel tápoldatozzuk mediterrán növényekre kifejlesztett tápoldattal. 
Amikor a hőmérséklet 10-15 °C-ra süllyed, elérkezik a teleltetés ideje. Fagymentes, lehetőleg világos helyet válasszunk, így tavasszal hamarabb indul meg növényünk fejlődése. Az esetlegesen megjelenő kártevők (levéltetű, takácsatka) ellen tavaszi lemosó permetezéssel védekezhetünk.
Metszeni ősszel vagy kora tavasszal érdemes a szebb, dúsabb bokor kialakítása érdekében.

 

Mit kell tennünk, hogy otthon is sok termés legyen a narancsfánkon?

Mivel mediterrán növényről van szó, ezért meleg, napos helyre tegyük. Rendszeresen tápoldatozzuk citrus gyümölcsöknek kifejlesztett tápoldattal. Tavasztól őszig a teraszunkat vagy balkonunkat díszítheti, de a fagyok előtt be kell vinnünk teleltetni egy olyan helységbe, ahol 5-10 C° körüli a hőmérséklet és nincs közvetlen napfény. Télen elég havonta egyszer megöntözni. A pince vagy a garázs általában tökéletes megoldás. Ugyanez vonatkozik a citromra és kumquatra (koktélnarancs) is.

 

Kivit szeretnék termeszteni a kertemben. Mi a kivi titka?

A kivi kúszónövény, ezért támrendszerre (pl. pergoletta) van szüksége, mint a szőlőnek, de mégsem úgy metsszük. Mindig a letermett vesszőt metsszük meg, de az éves hajtásokat ne bántsuk! A növény termő hajtásai vízszinteshez közeli helyzetben képesek a virágzásra. Ez azért is fontos, mert ha elmarad a virágzás, termésre sem számíthatunk. Ha nem öntermékeny a kivink, akkor porzópárra lesz szükség. A közhiedelemmel ellentétben a kivi nem kedveli az erős napsütést, ültessék inkább félárnyékos, széltől védett helyre. Rendszeresen, de ne bőségesen öntözzük. A fiatal növényeket télen takarjuk, mert még fagyérzékenyek.

 

Sövényt szeretnék telepíteni. Milyen növényeket javasolnak?

Íme néhány lehetőség a sok közül:

Fagyal (Ligustrum fajták): 
A téli zöld kategóriába tartozik, ami annyit jelent, hogy enyhébb tél esetén megtartja lombozatát, keményebb teleken azonban lombját veszti. Telepíthetünk földlabdás fagyalt is, ami jó hír a türelmetlen kertészkedőnek is, hiszen azonnali eredményként kész és zárt sövény kapunk, ami akár 1,5-2  méter is lehet! Időnként vágjuk vissza!
Aki viszont költségkímélőbb megoldást keres és türelmes, annak a szabadgyökerű fagyalt ajánljuk, amit hármas kötésben (cikk-cakkban) javasolt ültetni. Méterenként 7-8 db-ot számolhatunk. Tavasszal vágjuk felére!

Tuja-félék (Plicata, Columna, Smaragd, Brabant) 
Általánosan elmondható róluk, hogy örökzöldek, tehát lombozatukat télen is megtartják. Savanyú kémhatású földben („A” típusú) növekednek legszebben. Ültetési távolság fajtától függően 0,8-1 méter. Egyes fajták igénylik a metszést, mások nem.

Leylandi ciprus (Cupressocyparis Leylandii) 
A leggyorsabban növekvő örökzöld sövénynövény. Évente többszöri metszést igényel. Keményebb fagyok esetén a hajtásvégek visszafagyhatnak, ezért az utolsó metszést augusztus végére időzítsük. Méterenként elegendő egy darab növény is. A kisebb növények mellé tegyünk karót. 

Tiszafa (Taxus Baccata és fajtái) 
Örökzöld növény, mely jól tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat is. Dekoratív, piros termése ősszel színesíti kertünket. A növény szinte minden része mérgező, ezért kisgyermekes családoknál fontoljuk meg beszerzését. Árnyékos részre is kiválóan alkalmas.

A sövénynövények ültetőgödrébe tegyük szárított, porított szarvasmarhatrágyát a szebb, egészségesebb és ellenállóbb sövény érdekében.  Későbbiekben komplex hatású műtrágyát vagy speciális örökzöld növény tápoldatot használjunk. További kérdéseivel forduljon kertész kollégáinkhoz.

 

Mit érdemes tudni a virághagymák őszi ültetéséről?

A tulipán, nárcisz, krókusz, jácint, tőzike, egyes liliomok és a hóvirág télen áttelelő hagymás növények, ültetésük szeptemberben és októberben ideális egészen a talajmenti fagyokig. 

A hagymás növények aprómorzsás szerkezetű, jó vízelvezetésű, gyorsan felmelegedő és könnyen kiszáradó, tápanyagban gazdag talajban fejlődnek a legjobban. Többnyire a napos, meleg helyeket kedvelik. 

Segítségünkre lehet az ültetőkosár, mely megkönnyíti a hagymák mozgatását, kiszedését és védi azokat a földalatti rágcsálóktól. Ültetés után locsoljuk meg a földet, segítve a gyorsabb gyökérképződést, mivel az ősszel ültetett hagymáknak még az első fagyok előtt gyökeret kell ereszteniük.

A hagymások ültetéséhez a földet mintegy 30 cm mélységig fel kell lazítani, ezt követően helyezhetjük el a hagymákat az ideális ültetési mélységre. Az ültetési információkat általában a hagymák csomagolásán megtalálhatjuk, könnyen értelmezhető piktogramok tájékoztatnak.Ültessünk őszi hagymásokat és tavasszal gyönyörű virágpompában tündököl a kertünk!